Vrijdag 18 april (Goede Vrijdag) zijn het gemeentehuis en afvalbrengstations open volgens de normale openingstijden.
Maandag 21 april (tweede paasdag) zijn het gemeentehuis en afvalbrengstations gesloten.
Vrijdag 18 april (Goede Vrijdag) zijn het gemeentehuis en afvalbrengstations open volgens de normale openingstijden.
Maandag 21 april (tweede paasdag) zijn het gemeentehuis en afvalbrengstations gesloten.
De gemeente kan een gebouw of terrein aanwijzen als gemeentelijk monument. Ook kunt u zelf een monument voordragen.
In de acht dorpen van De Ronde Venen staan veel historische gebouwen. Een klein deel hiervan is zó bijzonder dat we ze voor de toekomst willen behouden. Deze molens, gemalen, boerderijen, woonhuizen, bruggen en forten zijn onderdeel van de geschiedenis van de gemeente.
Om dit verhaal te kunnen blijven vertellen en om de gebouwen voor de volgende generaties te bewaren, wil de gemeente het erfgoedregister actualiseren. De gemeente is daarom samen met inwoners op zoek gegaan naar nieuwe gemeentelijke monumenten. De uitkomst van dit participatietraject wordt omgezet naar een plan van aanpak, zodat nieuwe monumenten ook daadwerkelijk worden toegevoegd.
Wilt u dat uw pand een monument of beeldbepalend pand wordt? Doe dan een aanvraag. Het kan ook gebeuren dat de gemeente zelf besluit uw pand als gemeentelijk monument aan te wijzen of als beeldbepalend pand in het bestemmingsplan op te willen nemen om de cultuurhistorische waarde van uw pand te beschermen.
Bij de aanwijzing van een gemeentelijk monument wordt een redengevende omschrijving opgesteld. Uit die beschrijving moet precies blijken waarom het object monumentale waarden toekomt en wat precies moet worden beschermd.
De hoofdregel is dat het gehele monument onder de bescherming valt. Ook, als niet alle aspecten of karakteristieken van het object genoemd worden in de redengevende omschrijving.
Uw eigen gebouw voordragen als monument? Er wordt dan gekeken naar de ‘schoonheid’, ‘cultuurhistorische waarde’, ‘architectuurhistorische waarde’, ‘stedenbouwkundige waarde’ of ‘wetenschappelijk betekenis’ van het object. Ook wordt er gekeken maar de bouwkundige staat van het gebouw.
Wilt u zelf een monument voordragen dan kunt u contact opnemen met de gemeente. Mail naar cultuurhistorie@derondevenen.nl of bel naar 0297 29 16 16 en vraag naar de beleidsadviseur cultuurhistorie Mathilde Spruyt-Kooij.
De beschermde status zorgt ervoor dat voor een verbouwing, restauratie of bij verduurzaming meestal een omgevingsvergunning nodig is. Daarnaast zijn er ook subsidies en bijzondere financieringsmogelijkheden beschikbaar. Deze kunt u terugvinden bij ‘Bouwen, verbouwen en slopen’.