Veelgestelde vragen leges omgevingsvergunning en vooroverleg
Antwoord op de meest gestelde vragen over leges.
Wat zijn leges voor een aanvraag omgevingsvergunning of een verzoek om vooroverleg en waarom moet ik ze betalen?
Leges zijn kosten die de gemeente in rekening brengt voor het behandelen van uw aanvraag omgevingsvergunning of uw verzoek om vooroverleg. Deze kosten dekken de administratieve processen, beoordelingen en inspecties die nodig zijn voor het behandelen van de aanvraag of het verstrekken van informatie.
Wanneer ben ik leges verschuldigd?
In de Legesverordening De Ronde Venen staat dat leges verschuldigd zijn vanaf het moment van het in behandeling nemen van een aanvraag om een omgevingsvergunning of vooroverleg. Dit betekent dat zodra een aanvraag om een omgevingsvergunning of vooroverleg is ingediend, de heffingsambtenaar een aanslag leges mag opleggen.
Hoe worden de leges berekend?
De leges worden doorgaans berekend op basis van de aard en omvang van de voorgestelde activiteit, zoals bouwkosten, vierkante meters, of andere relevante factoren. Raadpleeg de legesverordening 2025 voor specifieke informatie over hoe de leges voor uw aanvraag worden berekend. Of legesverordening 2024 voor aanvragen die in 2024 zijn ingediend.
Mijn omgevingsvergunning is geweigerd. Waarom moet ik leges betalen?
Voor het in behandeling nemen van elke aanvraag worden leges in rekening gebracht, ook als u geen vergunning krijgt. In de tarieventabel in de Legesverordening staan alle leges genoemd van de activiteiten van de Omgevingswet, zoals de ruimtelijke activiteiten voor bouwen, kappen, uitwegen enz. en de technische bouwactiviteit. Er worden ook leges in rekening gebracht als wij uw aanvraag niet verder kunnen behandelen (bijvoorbeeld vanwege het ontbreken van stukken) of als de aanvraag wordt geweigerd.
Ik heb mijn vergunningaanvraag ingetrokken, maar ontvang toch een legesfactuur. Hoe kan dit?
Als u een aanvraag om omgevingsvergunning indient nemen wij deze in behandeling. Hiervoor bent u leges verschuldigd. Afhankelijk van het moment waarop u uw aanvraag om omgevingsvergunning intrekt kunt u een deel van de leges terugkrijgen.
Zijn er vrijstellingen of kortingen beschikbaar voor bepaalde groepen?
Ja, in sommige gevallen kunnen bepaalde groepen of activiteiten in aanmerking komen voor vrijstellingen of kortingen op de leges. Dit is mogelijk als het een aanvraag om een omgevingsvergunning betreft voor een instelling die zich blijkens haar statuten de uitoefening ten doel stelt van activiteiten van maatschappelijke, sociale of culturele aard, waarbij de activiteiten in hoofdzaak worden verricht door vrijwilligers en die voldoet aan door het college van burgemeester en wethouders vastgestelde voorwaarden.
Op welke gronden kan ik bezwaar maken tegen de hoogte van de leges?
U kunt bezwaar maken tegen de hoogte van de leges als u van mening bent dat deze onjuist zijn berekend of als u het niet eens bent met de tarieven. Bijvoorbeeld indien de legesfactuur (Aanslag gemeentelijke belastingen) is opgelegd op grond van verkeerd berekende bouwkosten. Over de hoogte van de leges kunt u contact opnemen met de behandelend ambtenaar van uw aanvraag of verzoek.
Hoelang duurt het voor ik een reactie op mijn bezwaar tegen de leges ontvang?
- Bezwaar ingediend in de periode 1 januari tot en met 19 november van een kalenderjaar:
beslissing binnen dat kalenderjaar. - Bezwaar ingediend in de periode 20 november tot en met 31 december van een kalenderjaar:
beslissing binnen 6 weken nadat uw bezwaar is ontvangen.
Kan ik een betalingsregeling treffen voor de leges?
Nee, dit kan in principe niet.
Waar kan ik terecht voor meer informatie of hulp bij mijn omgevingsvergunningaanvraag en de bijbehorende leges?
U kunt altijd contact opnemen met ons team Omgeving voor verdere ondersteuning en begeleiding bij uw aanvraag en eventuele vragen over de leges. Wij helpen u graag!