Leerlingenvervoer aanvragen

Ouders of verzorgers zorgen er zelf voor dat hun kind dagelijks op school komt. Meestal is dat geen probleem. Sommige kinderen hebben een blijvende beperking of gaan naar een speciale school ver weg. Mogelijk heeft u dan voor uw kind recht op een vergoeding van de kosten van het vervoer naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school. 

 

Aanvragen

Ouders/ verzorgers dienen zelf de aanvraag in. Dit kan alleen online met DigiD.

Hulp bij uw aanvraag

Heeft u nog geen DigiD? Vraag die dan aan via www.digid.nl/aanvragen.

Lukt de aanvraag niet of heeft u hulp nodig bij de aanvraag? U kunt dan telefonisch contact opnemen of een afspraak maken bij één van de servicepunten in de gemeente. Het telefoonnummer is 0297 58 76 00. Heeft u andere vragen? Bel ons dan via telefoonnummer 0297 29 16 16. Wij helpen u graag verder.

Na uw aanvraag

Nadat de gemeente uw aanvraag heeft ontvangen onderzoeken we welke vorm van leerlingenvervoer het beste bij uw kind past. Wij willen dat uw kind zo zelfstandig mogelijk is. We bekijken eerst of uw kind kan fietsen, met of zonder begeleiding. Als dit niet lukt gaan we na of uw kind kan reizen met openbaar vervoer, met of zonder begeleiding. Gaat ook dat niet? Dan is het een optie om uw kind zelf naar school te brengen en op te halen. Eventueel met hulp uit uw netwerk of samen met andere ouders. Als ook dit niet lukt dan bespreekt u met een consulent leerlingenvervoer de (on)mogelijkheden.

Zelf leren reizen

Als uw kind op dit moment nog niet zelfstandig kan reizen, begint u dan op tijd met oefenen. Mocht dat niet lukken dan bieden wij ondersteuning om begeleid te oefenen. Hieronder vindt u meer informatie in een uitklapveld.

Ook is een folder beschikbaar. Op dit moment zijn er al veel kinderen die zelf naar een SBO of VSO school reizen.

Veranderingen doorgeven

Verandert uw situatie of die van uw kind(eren)? Laat het ons weten via leerlingenvervoer@derondevenen.nl of neem telefonisch contact met ons op via 0297 29 16 16.

Aanvraag leerlingenvervoer

Belangrijk: lees vóór het indienen van de aanvraag éérst onderstaande voorwaarden en informatie goed door.

Vraag leerlingenvervoer aan voor  schooljaar 2024-2025

Vraag leerlingenvervoer aan voor  schooljaar 2025-2026

Voortzettingsformulier leerlingenvervoer  schooljaar 2025-2026

De gemeente beoordeelt uw aanvraag. We bespreken met u of u een vergoeding kan krijgen.

Welke vergoedingen zijn er?

  • Fietsvergoeding (indien nodig met vergoeding voor begeleider)    
  • Openbaar vervoer (indien nodig met vergoeding voor begeleider)
  • Eigen vervoer

Zelf leren reizen

Kan uw kind op dit moment nog niet zelfstandig reizen, begint u dan op tijd met oefenen. Mocht dat niet lukken? De gemeente kan hierbij helpen door ondersteuning in te zetten via Eigenwijs op reis. Een begeleider van Handjehelpen oefent dan samen met uw kind de route. Neemt u hiervoor contact op met team leerlingenvervoer op 0297 29 16 16 of stuur een e-mail naar leerlingenvervoer@derondevenen.nl

Kinderen reizen al zelfstandig van en naar de volgende scholen:

  • SBO de Dolfijn in Uithoorn
  • Hoofddorp College
  • Jordaan College in Amsterdam
  • Meiberg College in Amsterdam
  • Orion college in Amsterdam
  • Kromme Rijn College in Utrecht
  • Rijnstroom College in Alphen aan de Rijn

Wanneer heeft u recht op een vergoeding?

Dit hangt af van:

  • de woonplaats van uw kind. Uw kind moet in De Ronde Venen wonen
  • de afstand tussen uw woning en de dichtsbijzijnde, toegankelijke school
  • de schoolsoort

 

We kunnen om een eigen bijdrage vragen. Dit hangt af van de vorm van onderwijs en de hoogte van uw inkomen. Deze eigen bijdrage hoeft u niet te betalen wanneer de leerling zelfstandig naar en van school reist.

U doet een aanvraag voor het nieuwe schooljaar vóór 1 juni. Als u later een aanvraag doet, dan is de vergoeding leerlingenvervoer nog niet geregeld. Houdt u hier rekening mee.  Leerlingenvervoer kan niet met terugwerkende kracht worden aangevraagd. De gemeente heeft 8 weken de tijd om een aanvraag (met alle toegevoegde bijlagen) te beoordelen. De gemeente probeert altijd zo snel mogelijk te beslissen over een aanvraag. Lukt dit niet dan kan de termijn met 4 weken worden verlengd.

U doet de aanvraag met uw DigiD. Uw aanvraag wordt tussentijds automatisch opgeslagen zodat u op een later moment verder kunt gaan met de aanvraag. Deze aanvraag wordt twee weken bewaard. De bijlagen voegt u pas toe bij het daadwerkelijk indienen van de aanvraag omdat deze eenmalig kunnen worden bijgevoegd en bewaard.

 Als u alle documenten heeft die nodig zijn, dan kunt u deze bijvoegen en de aanvraag verzenden. Het kan gaan om:

De officiële inschrijving van de school

Een kennisgeving van inschrijving is het bewijs van de school dat uw kind naar de aangevraagde (BO/SBO/SO/VSO) school gaat.

Toelaatbaarheidsverklaring

U kunt deze verklaring bij de school of het samenwerkingsverband opvragen. Hierin staat dat uw kind toelaatbaar is op speciaal onderwijs en tot welke datum.

Kopie bankpas

Een kopie van uw bankpas is nodig als u een vergoeding vraagt voor fiets (eventueel met begeleiding), OV (eventueel met begeleiding) of eigen vervoer (kilometervergoeding).

Vervoersadvies

De school moet op dit formulier aangeven of zij verwachten dat uw kind zelfstandig kan reizen en/of onder begeleiding en wat de ontwikkeling daarin is. U kunt het formulier hier downloaden. U vindt het ook onder vervoersadvies. Wij vragen dit bij iedere leerling van 9 jaar of ouder.

Werkgeversverklaring

Als u niet zelf uw kind van en naar school kan brengen vanwege uw werk, dan heeft u een recente werkgeversverklaring (formulier van de gemeente) nodig. U kunt het formulier hier downloaden. Als u een partner heeft die ook werkt, dan heeft u twee verklaringen nodig. U laat dit invullen en ondertekenen door uw werkgever.

Inkomensverklaring

Als uw kind het basisonderwijs (BO) of het speciaal basisonderwijs (SBO) bezoekt (dus géén SO of VSO school), betaalt een eigen bijdrage. Deze geldt zolang uw kind nog niet zelfstandig reist. U kunt misschien kwijtschelding krijgen. Dit kan als het inkomen van u en uw partner lager is dan het genoemde bedrag dat u vindt in de aanvraag. U voegt dan een inkomensverklaring (IB60 formulier) van u en uw partner toe van het gevraagde jaar. U vraagt deze aan bij de Mijn Belastingdienst

 Overige bijlagen

De gemeente kan meer bijlagen nodig hebben om uw aanvraag te beoordelen. We vertellen het u als dat zo is.

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de beslissing op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

U deelt persoonsgegevens met ons. Wij gaan daar zorgvuldig mee om. U leest er meer over in onze privacyverklaring en privacyrechten.