Verkeersbesluit parkeerverbod in de Groenlandsekade te Vinkeveen, ter hoogte van huisnummers 9-13

Burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen; 
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit besluit te nemen. 
Gelet op: 

  • Artikel 2, artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994;
  • Artikel 12, artikel 24 en artikel 27 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer; 
  • Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990; 
  • Het Algemeen mandaatbesluit 2024.1 

 
Overwegende dat: 

  • Dit besluit, gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 (Wvw, besluit van 21 april 1994, Staatsblad (Stb.) 1994, 475, zoals nadien gewijzigd), strekt tot het zoveel mogelijk waarborgen van de veiligheid en doorstroming van het verkeer; 
  • De Groenlandsekade in Vinkeveen een erftoegangsweg buiten de bebouwde kom betreft waar een maximumsnelheid is ingesteld van 30 km/h;
  • De Groenlandsekade over vrijwel de gehele lengte een beperkt wegprofiel heeft van minder dan 4 meter breedte, waardoor het verkeer is aangewezen op aanwezige uitritten en passeerplaatsen om een tegenligger te kunnen passeren;
  • Langs de Groenlandsekade diverse bestemmingen aanwezig zijn (o.a. jachthavens) waar groot verkeer naartoe en vandaan komt (zoals voertuigen met een boottrailer) en dat deze voertuigcombinaties vaak breder en langer zijn dan het doorsnee verkeer.
  • Deze voertuigcombinaties meer ruimte (in de lengte en de breedte) nodig hebben om tegenliggers te kunnen passeren;
  • Er voor deze voertuigen weinig passeermogelijkheden zijn maar dat er een gelegenheid is om elkaar te passeren ter hoogte van Groenlandsekade 9-13, waarmee deze plaatselijke verbreding van groot belang is voor de doorstroming, bereikbaarheid en verkeersveiligheid van de gehele Groenlandse kade;
  • Deze plaatselijke verbreding, blijkens ook de plaatselijke wegenlegger bedoeld is als passeerplaats voor het openbare wegverkeer;
  • Dat in de praktijk blijkt dat deze passeerplaats juist gebruikt wordt om voertuigen te parkeren, waardoor de werking van de passeerplaats teniet wordt gedaan en problemen ontstaan in de bereikbaarheid en doorstroming, met risico's voor de algemene (verkeers)veiligheid tot gevolg, waaronder ook de bereikbaarheid voor hulpdiensten zoals de Brandweer. 
  • Het gelet op het bovenstaande in het belang is van de vrijheid van het verkeer en de algehele (verkeers)veiligheid om het parkeren van voertuigen op deze locatie tegen te gaan. Om die reden acht de wegbeheerder het noodzakelijk hier een parkeerverbod in te stellen.

 
Verder overwegende dat:

  • Het betreffende weggedeelte in beheer en onderhoud is bij de gemeente De Ronde Venen; 
  • Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer overleg is gepleegd met de korpschef van Politie, eenheid Utrecht en deze een positief advies heeft gegeven ten aanzien van dit besluit.  

Besluit

Gelet op het bovenstaande besluiten wij tot:

  1. Het instellen van een parkeerverbod aan beide zijden van de Groenlandsekade te Vinkeveen ter hoogte van de passeerplaats ter hoogte van de huisnummers 9-13 , door plaatsing van vier verkeersborden van het model E1, conform Bijlage 1 van het RVV1990.

Een en ander conform de situatieschets die ter verduidelijking als bijlage aan dit besluit is toegevoegd.
Namens burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen, 
 
Jan Harms
Beleidsadviseur Mobiliteit

Bezwaar en voorlopige voorziening

Dit besluit treedt in werking op de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt via www.officielebekendmakingen.nl.
U kunt tot 6 weken na bekendmaking van dit besluit schriftelijk bezwaar maken. U kunt alleen bezwaar maken als u een direct belang bij de beslissing heeft. U kunt uw schriftelijke bezwaar (brief) richten aan het  College van burgemeester en wethouders van gemeente De Ronde Venen, Postbus 250, 3640 AG te Mijdrecht. Uw moet in ieder geval uw naam, adres en handtekening bevatten. Daarnaast moet u op uw brief de datum zetten waarop u de brief heeft geschreven. Daarnaast moet u duidelijk aangeven tegen welk besluit u bezwaar maakt (noem bijvoorbeeld het publicatienummer) en waarom u het niet eens bent met ons besluit.
U kunt daarnaast ook een voorlopige voorziening aanvragen om de werking/uitvoering van dit besluit tegen te gaan. Dit kan alleen als u ook bezwaar heeft gemaakt. En als u een spoedeisende reden heeft. Een voorlopige voorziening zorgt ervoor dat ons besluit niet mag worden uitgevoerd. Let op: U moet voor een voorlopige voorziening wel betalen. Zet in uw verzoek in ieder geval: 1. Uw naam, adres en handtekening 2. De datum waarop u uw verzoek schrijft 3. De spoedeisende reden 4. Welke voorlopige voorziening volgens u nodig is 5. Voeg een kopie van uw bezwaarbrief toe.
Dit verzoek moet u sturen aan: Voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland Afdeling Bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.
U kunt uw verzoek ook digitaal indienen via loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. U heeft daarvoor een digitale handtekening (DigiD) nodig.