Verkeersbesluit Johan Van Renessestraat in Mijdrecht, verwijderen parkeerverbod en instellen stopverbod met venstertijden (week 6 – 7 februari 2025)
Burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen;
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit besluit te nemen.
Gelet op:
- Artikel 2, artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994;
- Artikel 12, artikel 24 en artikel 27 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;
- Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990;
- Het Algemeen mandaatbesluit 2024.1
Overwegende dat:
- Dit besluit, gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 (Wvw, besluit van 21 april 1994, Staatsblad (Stb.) 1994, 475, zoals nadien gewijzigd), strekt tot het zoveel mogelijk waarborgen van de veiligheid en doorstroming van het verkeer;
- er in de Johan van Renessestraat een basisschool en kinderdagverblijf aanwezig zijn waar kinderen/leerlingen vaak door ouders/verzorgers worden gebracht en gehaald met de auto;
- het parkeren en stilstaan in de straat in de huidige situatie aan beide zijden van de weg gebeurt, wat leidt tot vermindert zicht op het overige verkeer en hinder voor de doorstroming, waar andere ouders maar zeker ook buurtbewoners last van kunnen hebben, met name op momenten van grote drukte tijdens het in- en uitgaan van de basisschool;
- Kinderen onvoorspelbaar gedrag kunnen vertonen en bijvoorbeeld zonder goed te kijken de straat op kunnen rennen waardoor het belangrijk is dat voetgangers van en naar het schoolplein goed zichtbaar zijn.
- het reeds aanwezige parkeerverbod in de praktijk onvoldoende helpt om bovengenoemde problemen te voorkomen;
- Het verminderen van de parkeergelegenheid nabij de school en het creëren van een veilige situatie rond de school ouders en kinderen daarnaast kan aanmoedigen om alternatieve vervoerswijzen te gebruiken, zoals lopen of fietsen, wat zowel voor de gezondheid als het milieu voordelen heeft.
- uit overleg met de schooldirectie en de afdeling handhaving van de gemeente De Ronde Venen ook blijkt dat er behoefte is aan een overzichtelijke, duidelijke en handhaafbare verkeerssituatie waarbij er geen auto’s stoppen of parkeren aan de kant van de school op momenten dat de school in- of uitgaat;
- Een stopverbod bovenstaande doelen wel bereikt doordat er geen auto’s meer kunnen stoppen aan de kant van de school, waardoor deze zijde van de straat overzichtelijk blijft en daarmee de verkeersveiligheid direct wordt bevorderd en dit ook wenselijk is met het oog op de leefbaarheid in de omgeving;
- Het is het belang van de vrijheid van het verkeer niet wenselijk is om een stopverbod langer/vaker te laten gelden dan noodzakelijk is en het daarom in het belang van de leefbaarheid en verkeersveiligheid alleen noodzakelijk is om dit stopverbod te laten gelden rondom het in- en uitgaan van de basisschool.
Verder overwegende dat:
- Het betreffende weggedeelte in beheer en onderhoud is bij de gemeente De Ronde Venen;
- Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer overleg is gepleegd met de korpschef van Politie, eenheid Utrecht en deze een positief advies heeft gegeven ten aanzien van dit besluit.
Besluit
Gelet op het bovenstaande besluiten wij tot:
- Het opheffen van het bestaande parkeerverbod aan de noordzijde van de Johan van Renessestraat door het verwijderen van de verkeersborden E1 van Bijlage 1, RVV1990.
- Het instellen van een stopverbod aan de noordzijde van de Johan van Renessestraat te Mijdrecht, op het gedeelte tussen de Landsherenstraat en de Prinses Marijkelaan, door plaatsing van de verkeersbord E2 van Bijlage 1, RVV1990.
- Bij het stopverbod onderborden aan te brengen met daarop dag- en tijdsbepalingen waarop het stopverbod van kracht is, te weten maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 09:00 uur en tussen 13:30 en 14:30 uur.
Een en ander conform de situatieschets die ter verduidelijking als bijlage aan dit besluit is toegevoegd.
Namens burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen,
Jan Harms
Beleidsadviseur Mobiliteit
Bezwaar en voorlopige voorziening
Dit besluit treedt in werking op de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt via www.officielebekendmakingen.nl.
U kunt tot 6 weken na bekendmaking van dit besluit schriftelijk bezwaar maken. U kunt alleen bezwaar maken als u een direct belang bij de beslissing heeft. U kunt uw schriftelijke bezwaar (brief) richten aan het College van burgemeester en wethouders van gemeente De Ronde Venen, Postbus 250, 3640 AG te Mijdrecht. Uw moet in ieder geval uw naam, adres en handtekening bevatten. Daarnaast moet u op uw brief de datum zetten waarop u de brief heeft geschreven. Daarnaast moet u duidelijk aangeven tegen welk besluit u bezwaar maakt (noem bijvoorbeeld het publicatienummer) en waarom u het niet eens bent met ons besluit.
U kunt daarnaast ook een voorlopige voorziening aanvragen om de werking/uitvoering van dit besluit tegen te gaan. Dit kan alleen als u ook bezwaar heeft gemaakt. En als u een spoedeisende reden heeft. Een voorlopige voorziening zorgt ervoor dat ons besluit niet mag worden uitgevoerd. Let op: U moet voor een voorlopige voorziening wel betalen. Zet in uw verzoek in ieder geval: 1. Uw naam, adres en handtekening 2. De datum waarop u uw verzoek schrijft 3. De spoedeisende reden 4. Welke voorlopige voorziening volgens u nodig is 5. Voeg een kopie van uw bezwaarbrief toe.
Dit verzoek moet u sturen aan: Voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland Afdeling Bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.
U kunt uw verzoek ook digitaal indienen via loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. U heeft daarvoor een digitale handtekening (DigiD) nodig.