U bent nu hier: HomeServicebalieBurgerzakenOverlijden en begravenUrnengraven en –nissen

Urnengraven en –nissen

Op twee van de gemeentelijke begraafplaatsen bestaat de mogelijkheid om de as van overledenen bij te zetten. De begraafplaatsen in Abcoude en Wilnis hebben urnengraven en –nissen.

Een urnengraf heeft ruimte voor maximaal vier asbussen met of zonder urn. Een asbus is een metalen cilinder die de as van de overledene bevat. Een asbus kan geplaatst worden in een (sier)urn, die vaak van keramisch materiaal is gemaakt.
Urnenmuren en urnenzuilen zijn opgedeeld in nissen. In een urnennis mogen twee asbussen worden geplaatst, met of zonder urn. Bij grote maten sierurnen past er maar één in een nis.

Urnengraven en –nissen bestaan alleen als particuliere graf. Er zijn dus geen algemene urengraven en -nissen.

U kunt voor een periode van tien of twintig jaar de rechten voor een urnengraf of –nis kopen. Na de overeengekomen periode kunnen deze grafrechten steeds met tien jaar worden verlengd. U moet daartoe wel een schriftelijk verzoek tot verlenging of beëindiging van het grafrecht indienen bij burgemeester en wethouders van De Ronde Venen.
Zonder verlenging worden de urnengraven en –nissen na tien of twintig jaar geruimd, maar nooit eerder dan tien jaar na de laatste bijzetting. Tien jaar is de minimale wettelijke grafrusttermijn.