U bent nu hier: HomeOver De Ronde VenenKunst en cultuurMonumenten en waardevolle panden
  • Lees voor

Monumenten en waardevolle panden

Gemeente De Ronde Venen kent 170 rijksmonumenten, 120 gemeentelijke monumenten en enkele honderden cultuurhistorisch waardevolle panden die gedeeltelijk zijn beschermd via het bestemmingsplan.   

Op deze pagina vindt u een overzicht met omschrijvingen van de monumenten en waardevolle panden in De Ronde Venen. De omschrijvingen zijn voorzien van systematisch ingedeelde kenmerken en achtergrondinformatie. In 2012 is gestart met het toevoegen van de omschrijvingen op deze pagina. Geleidelijk zullen er meer volgen.

In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat een pand van de monumentenlijst moet worden afgevoerd. In dat geval vraagt het college om een uitvoerige documentatie van het betreffende pand, zodat de monumentale waarden toch deels voor de gemeenschap bewaard blijven. Deze documentatie wordt hier ook aangeboden.

In ‘Abcoude, geschiedenis en architectuur’ en ‘De Ronde Venen, geschiedenis en architectuur’ worden vrijwel alle gebouwde monumenten en beeldbepalende panden in de gemeente uitvoerig beschreven. Beide boeken zijn in de boekhandel te koop.