U bent nu hier: HomeOver De Ronde VenenKunst en cultuurMonumenten en waardevolle panden

Monumenten en waardevolle panden

Cultuurhistorie heeft diverse uitingsvormen. Archeologische vondsten, historische dijken, tradities en oude gebouwen: allemaal vormen van cultureel erfgoed. Cultuurhistorie is overal om ons heen, hoewel je het niet altijd goed kunt zien.

Ook De Ronde Venen is rijk aan cultuurhistorie.  Zo zijn er vele rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en enkele honderden cultuurhistorisch waardevolle panden. Een groot deel van deze waardevolle panden is beeldbepalend en via het bestemmingsplan beschermd.

De gemeente zet zich in om zoveel mogelijk cultuurhistorische waarden te behouden en waar mogelijk te versterken. Dat gebeurt onder andere door middel van subsidies voor restauratie, toetsing van bouwplannen door de monumentencommissie, maar vooral ook door mee te denken met inwoners en ondernemers hoe we samen het beste kunnen omgaan met de historische omgeving om ons heen.

In de Beleidsnota "Blijvend vernieuwen" zijn ambities opgenomen voor de komende jaren, zoals het meer uitdragen van de cultuurhistorie in De Ronde Venen, het tegengaan van leegstand door onder andere de herontwikkeling van de forten van de Stelling van Amsterdam te ondersteunen en samenwerken met partners op het gebied van kunst, cultuur, landschap en recreatie. Dit komt de kennis over en beleving van cultuurhistorie door inwoners, ondernemers en recreanten ten goede.

Meer kennismaking over cultureel erfgoed in De Ronde Venen kunt u vinden op het erfgoedplatform Venen op de Kaart. Daar zijn onder andere beschrijvingen en afbeeldingen van monumenten zichtbaar.